dimarts, 21 de maig del 2013

                                                        ES CAVALL SE TROLLA
 
 
 
 
 
Hi havia una vegada un rei anomenat Príam. Era el rei de Troia, una ciutat gran i emmurallada. Príam tenia dos fills homes: Paris i Héctor. Paris era famós per la seva bellesa i Héctor es distingia pel seu valor.

Un dia, el príncep Paris va ser a la ciutat de *Esparta i va conèixer allí a la dona més bella de tota Grècia. Es deia Helena i era l'esposa del rei *Menelao. Paris va quedar encantat per la bellesa d'Helena i va decidir portar-la-hi amb si a Troia.

Quan el rei *Menelao es va assabentar que havien raptat a la seva esposa, ple de fúria va convocar a tots els reis de Grècia a declarar la guerra. Van reunir més de mil naus i moltíssims soldats i van salpar cap a Troia, van desembarcar enfront de les seves muralles i van envoltar la ciutat.

Durant el dia atacaven; a la nit descansaven per recuperar les seves forces. El grec més valent era Aquil·les. El més valent dels *troyanos era Héctor, germà de Paris. La lluita era tan parella que anaven ja deu anys de guerra i no hi havia un guanyador. Els soldats grecs, cansats de lluitar, començaven a pensar a tornar a les seves llars.

Ulisses, un dels reis grecs, no volia retirar-se sense guanyar i va tenir una idea. Seguint les seves indicacions, els grecs van construir un enorme cavall de fusta que tenia una *escotilla amagada en el flanc dret i en l'esquerre tenia gravada la frase: «Amb l'agraïda esperança d'una tornada segura a les seves cases després d'una absència de nou anys, els grecs dediquen aquesta ofrena a Atenea», i dins d'ell van amagar a molts soldats. Tots els altres es van pujar als seus vaixells i van simular que tornaven a Grècia, però realitat, només van ser fins a una illa propera.

En veure això, els *troyanos grans creients en els déus, van caure en l'engany. Ho van acceptar per *ofrendarlo als déus, ignorant que era un *ardid d'Odiseu, el capità dels grecs per traspassar les seves muralles. Van sortir de la ciutat a festejar i van anar fins a la platja. Tots es preguntaven què significava aquest enorme cavall de fusta.

*Sinón, un espia grec, va convèncer als *troyanos perquè fiquessin el cavall, explicant-los que era un regal de Posidó per a Atenea (deessa de la guerra). A la nit els *troyanos van decidir entrar el cavall a la ciutat. Per a això, per la seva grandària. van haver de trencar part de la muralla. Ho van posar a la plaça central.

Van fer una gran festa. Van prendre molt va venir, van menjar i van ballar, sense imaginar el que anava a succeir. De sobte, quan la festa estava per arribar a la seva fi, *Sinón va deixar sortir als soldats grecs armats del cavall, i van obrir la resta de les portes a l'exèrcit que havia tornat amb els seus vaixells i ingressaven també per la muralla trencada. Els *troyanos no van poder defensar-se i els grecs van matar als guardians, capturant i incendiant la ciutat, que finalment va ser destruïda.




ALEJANDRO TOMAS CABEZUELO