dimarts, 21 de maig del 2013

MITOLOGIA GREGA

                  PEGÀS
Pegàs era un cavall alat que va néixer de Posidó i de la gorgona Medusa, del coll va sortir Pegaso quan l'heroi Perseu la va vèncer i matar. Al poc temps de néixer, Pegàs va donar una coça en la muntanya Helicón i en l'acte va començar a fluir una deu que sembla ser la font de la inspiració divina i que es va consagrar a Les Muses. Animats per aquest fet i pel caràcter màgic del magnífic cavall, van ser molts els que van intentar atrapar, encara que sense molt èxit.

No obstant això, per Belerofonte, atrapar Pegaso va ser una obsessió. Belerofonte, que era príncep de Corint, va passar la nit en un temple d'Atenea seguint el consell d'un endeví i aquesta se li va presentar de matinada amb una brida d'or indicant-li que amb ella podria atrapar a Pegàs, com així va ser.

El manso Pegàs va esdevenir una gran ajuda per Belerofonte que el va emprar en les seves moltes aventures contra les Amazones i la Quimera, monstre horrible. Un cop, però, el ple d'orgull Belerofonte va intentar pujar fins a l'Olimp, i allí, Pegàs, que no volia acostar-se als déus, o perquè Zeus volia castigar Belerofonte, el va deixar caure, mentre Belerofonte vagava sense rumb pel món , rebutjat pels déus. Des de llavors, Pegàs es va quedar en els estables de l'Olimp i es va convertir en el mitjà de transport del tro i el raig de Zeus. Després es va convertir en la constel · lació que porta el seu nom amb les quatre brillants estrelles que formen el Quadrat de Pegàs.

MARI CARMEN TORRES